Wczytuję dane...

Przydatne akcesoria dla miłośników pizzy

Przydatne akcesoria dla miłośników pizzy

Włoska pizza to jedno z niewielu dań, które zrobiły tak oszałamiającą karierę międzynarodową. Drożdżowy placek pokryty aromatycznym sosem pomidorowym i rozmaitymi dodatkami jedzony jest niemal pod każdą szerokością geograficzną i doczekał się wielu wariacji na swój temat. Również w Polsce chętnie jemy pizzę – najczęściej zamawiamy ją z pizzerii, ale wiele osób próbuje ją również przyrządzić samodzielnie w domu. W obu przypadkach warto mieć specjalne akcesoria do pizzy, które ułatwią jej przygotowanie oraz późniejszą konsumpcję.


Co warto wiedzieć o pizzy?
Najbardziej znaną odmianą pizzy jest margherita – jest to cienki drożdżowy placek przykryty sosem z pomidorów, plastrami sera mozzarella oraz świeżymi listkami bazylii. Po raz pierwszy przyrządził go pewien kucharz z Neapolu w 1889 roku dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Dzisiaj ta bardzo skromna wersja pizzy znajduje się w menu każdej pizzerii i stanowi bazę dla jej odmian wzbogaconych o dodatkowe składniki.

Współczesna pizza doczekała się wielu wariantów, najczęściej dostosowanych do lokalnych gustów kulinarnych poszczególnych krajów, w których jada się ten włoski przysmak. Amerykanie rozpowszechnili swoją odmianę pizzy na grubym i puszystym cieście z dużą ilością dodatków, z kolei w Polsce popularnością cieszy się pizza góralska z wędzonym boczkiem, oscypkiem i żurawiną lub kiszonym ogórkiem.

Pizza domowa – jak ją przygotować?
Smakosze uważają, że najlepiej smakuje pizza we Włoszech oraz ta przyrządzana we własnym domu. Samodzielne przygotowanie pizzy nie jest trudne i ma wiele zalet – przede wszystkim pozwala zastosować ulubione i dobrej jakości składniki, które mają największy wpływ na smak dania.

W Internecie można dzisiaj znaleźć wiele przepisów na doskonałe ciasto drożdżowe będące podstawą dania. Do jego przygotowania tak naprawdę wystarczy użyć kilku produktów – mąki, drożdży, oliwy z oliwek, wody oraz soli i cukru. Również sos pomidorowy jest łatwy do przyrządzenia – wystarczy do tego dobrej jakości passata, oliwa z oliwek, suszona bazylia i oregano oraz sól i cukier. Wymieszane składniki należy gotować na wolnym ogniu bez przykrycia do momentu, aż sos po odparowaniu wody nabierze odpowiedniej gęstości.
A jakie są najlepsze dodatki do pizzy? Podstawą jest ser mozzarella, natomiast pozostałe składniki można dobrać według własnego uznania. Może być to szynka, salami, boczek, pieczarki, oliwki, kapary, szparagi, anchois itp.

Przydatne akcesoria do pieczenia pizzy
Najwięcej trudności sprawia pieczenie gotowego placka. Aby przypominał on ten serwowany we Włoszech, trzeba go piec krótko w bardzo mocno rozgrzanym piekarniku. Niestety na zwykłych blachach jest to bardzo trudne – aby ciasto nie było surowe pod składnikami, najczęściej należy wydłużyć czas pieczenia, co powoduje, że placek staje się zbyt twardy. Rozwiązaniem jest więc kamień do pieczenia pizzy, który doskonale imituje warunki pieczenia w kamiennych piecach używanych we Włoszech. Kamień chłonie wilgoć z ciasta, a przez to, że utrzymuje wysoką temperaturę, pozwala na szybkie upieczenie całego placka.
Alternatywą dla kamienia jest specjalna blacha do pieczenia pizzy, która dzięki perforacji zapewnia równomierne upieczenie całej pizzy i doskonałą chrupkość ciasta.

Akcesoria do serwowania pizzy – poczuj się jak we włoskiej pizzerii!
Bez względu na to, czy chcesz poczęstować pizzą gości czy rodzinę, warto ją podać na stół w sposób efektowy i ułatwiający podzielenie na kawałki. Najlepiej do tego nadaje się okrągła deska do serwowania pizzy  – powinna być wielkością (średnicą) dopasowana do kamienia lub blachy, na których przyrządzisz placek. Aby pokroić go w trójkątne kawałki, lepiej nie używać zwykłego noża, ponieważ może on jedynie poszarpać ciasto i leżące na nim składniki. Znacznie lepiej poporcjować placek okrągłym nożem do krojenia pizzy , który poradzi sobie nawet z bardzo cienkim lub twardym ciastem.

Wiele osób jada pizzę, trzymając ją w ręce i odgryzając kolejne kawałki. Nie jest to jednak zbyt wygodne, szczególnie w sytuacji, gdy ciasto jest mało sprężyste lub duża ilość sosu spływa po palcach. W eleganckich pizzeriach podaje się więc gościom talerze o wielkości pasującej do rozmiarów kawałków pizzy oraz sztućce. Jest to najczęściej zwykły widelec oraz specjalny nożyk o ząbkowanym ostrzu , którym bez trudu można pokroić zarówno grube jak i cienkie ciasto.

Jeżeli chcesz zaserwować pizzę jak we włoskiej restauracji, pamiętaj również o dodatkach. W Polsce do tego dania często podaje się ketchup lub sos czosnkowy. Gorącą pizzę można także udekorować przed podaniem bardziej w stylu włoskim - świeżymi listkami bazylii lub rukoli, albo skropić ją kilkoma kroplami aromatyzowanej oliwy z oliwek. Smacznego!