Ostrzałki - rodzaje ostrzałek
Typy ostrzałek - jak dzielimy ostrzałki.
Za naprawdę dobry nóż można uznać przede wszystkim taki, który jest idealnie ostry. Zasada ta odnosi się zarówno do noży kuchennych, jak i tych, które wykorzystują wędkarze, rzeźnicy i myśliwi, trudno zatem dziwić się, że zarówno na forach internetowych, jak i na łamach prasy specjalistycznej trwa nieustanna debata na temat rodzajów ostrzałek, ich typów oraz sposobów ostrzenia noży. Jakie rozwiązania możemy więc uznać za najlepsze na początku dwudziestego pierwszego wieku?
Ostrzałki kamienne - kamień wodny
Ostrzałki kamienne nazywane też często kamieniami wodnymi już jakiś czas temu podbiły serca fachowców, w ostatnich latach z powodzeniem wykorzystywane są przy tym również przez amatorów. Uznanie tych ostatnich budzi przy tym nie tylko skuteczność rozwiązań tego typu, ale również intuicyjność, jaką charakteryzuje się ich obsługa. Każda ostrzałka kamienna jest rozwiązaniem z podaną gradacją, a więc informacją o grubości ziarna. Wyposażeni w takie rozwiązanie musimy zatem pamiętać wyłącznie o tym, aby ostrzyć nóż począwszy od kamieni o małej gradacji i polerować go na kamieniach o dużej gradacji (nigdy na odwrót). Przestrzeganie tej prostej zasady gwarantuje nam, że ostrość noża spełni nasze oczekiwania, ponieważ zaś zdecydowana większość producentów oferuje dziś ostrzałki dwustronne, nie musimy martwić się również o to, że wejście w posiadanie kamieni o różnej gradacji będzie nas kosztowało majątek.
Kupując ostrzałkę kamienną nie warto również przejmować się opiniami osób, które przekonują nas, że jej praktyczne zastosowanie jest wyjątkowo pracochłonne. Owszem, producenci zalecają przygotowanie się do ostrzenia poprzez włożenie kamienia do wody na około piętnaście minut, proces ten można jednak przyspieszyć inwestując zarówno w specjalne oleje do ostrzałek.
Polecana ostrzałka kamienna : Ostrzałka kamienna Taidea (3000/8000) T0914W lub tańsza Ostrzałka kamienna Taidea (240/800) T0851W lub też tańsza diamentowa Taidea (360/600) T0831D. Przydatna może być tez prowadnica do ostrzałek dzięki czemu ostrzenie będzie jeszcze dokładniejsze i łatwiejsze.
Stalki
To właśnie nimi posługują się najczęściej rzeźnicy i masaże. Ich minusem jest to, że należy mieć nieco wprawy, aby korzystać z rozwiązań tego typu, stalki nadają się jednak do naostrzenia każdego noża, a ich zastosowanie nie zabiera wiele czasu. Polecana ostrzałka typu stalk Diamentowa ostrzałka Taidea T0824D 10"
Ostrzałki kuchenne
Nie nadają się niestety do ostrzenia bardzo grubych noży, charakteryzuje je jednak intuicyjność obsługi sprawiająca, że ostrzenie może być szybkie i bezpieczne i naprawde łatwe. Polecane do użytku domowego. Polecane model to Diamentowa ostrzałka Taidea T1005DC , ostrzałka Anysharp Classic czy też Elektryczna diamentowa ostrzałka do noży T1031DD .
Ostrzałki do ostrzenia na sztorc
Przydają się zwłaszcza entuzjastom prac w ogrodzie, którzy mogą ostrzyć dzięki nim nie tylko noże, ale i sekatory. Chętnie kupują je również członkowie bractw rycerskich, ostrzałki tego typu znajdują bowiem zastosowanie również w odniesieniu do szabli i mieczy. Polecany model Ostrzałka Taidea T0907 .
Ostrzałki przenośne
Ich zakup to idealny pomysł na prezent dla biwakowicza, choć bowiem zajmują niewiele miejsca, sprawdzają się nawet wówczas, gdy trzeba naostrzyć haczyki do wędek. Polecamy Ostrzałka Taidea T0501TC . Węcej ostrzałek przenośnych tutaj.
Ostrzałki prętowe
Ostrzałki których użcie wymaga pewnych umiejętności jednak efekty ostrzenia są bardzo dobre. Niestety nie można nimi ostrzyć grubych noży czy też tasaków. Polecany model to Ostrzałka Taidea (400/1000) T0918C . Więcej ostrzałek prętowych tutaj.
Systemy ostrzałek
Te najbardziej uniwersalne z ostrzałek wybierane są przede wszystkim przez miłośników praktyczności, którzy uważają, że zakupy należy robić raz a dobrze. Ostrzenie porównywalne z kamieniami wodnymi. Zobacz więcej systemów ostrzałek.