Kryteria wyboru ostrzałki
Kryteria wyboru ostrzałki - jak wybrać ostrzałkę?
Każdemu z nas przynajmniej raz zdarzyło się korzystać z tępego noża, każdy więc miał okazję przekonać się o tym, jak bardzo wyczerpujące i niebezpieczne jest to zadanie. Wyczerpanie wynika z tego, że nasz wysiłek wcale nie przynosi oczekiwanych rezultatów, operacje wykonywane z wykorzystaniem tępego noża zajmują nam przy tym zdecydowanie więcej czasu niż te, które wykonujemy nożem ostrym. Okazuje przy tym, że, wbrew przekonaniom wielu osób, to tępy nóż stanowi większe zagrożenie dla osób, które z niego korzystają, ostrze tego rodzaju prowadzi bowiem do skaleczeń, zadrapań i innych zranień. Wystarczy zatem jedno spotkanie z tępym nożem, aby przekonać się o tym, że inwestycja w ostrzałkę nie może być uznawana za kaprys, ale raczej za jedyne działanie, które można uznać za uzasadnione. Pozostaje zatem odpowiedzieć sobie na pytanie o to, jaką ostrzałkę wybrać i udać się do sklepu, aby dokonać jej zakupu. Na co zatem zwracać uwagę w pierwszej kolejności?
Niemal każdy producent ostrzałek przekonuje nas o tym, że to właśnie polecane przez niego rozwiązania można uznać za najbardziej niezawodne, odporne na uszkodzenia i praktyczne. Warto jednak pamiętać, że ocena przydatności ostrzałki powinna opierać się nie tylko na deklaracjach jej sprzedawców. Co ważne, obiektywne kryteria jej oceny nie są wcale trudne do poznania. Jaka zatem powinna być idealna ostrzałka?
1. Materiał
Przyglądając się ostrzałkom można odnieść wrażenie, że ich producenci próbują przekonać nas do siebie walorami wizualnymi tego rodzaju rozwiązań. Warto jednak pamiętać, że kluczowe znaczenie ma nie wygląd, ale materiał, z jakiego zbudowana jest ostrzałka. Co do zasady, powinien być on bardziej trwały niż ten, który pragniemy naostrzyć, w innym wypadku musimy bowiem liczyć się z tym, że ostrzałka szybko ulegnie uszkodzeniu.
2. Możliwość utrzymania prawidłowego kąta ostrzenia
Zarówno szefowie kuchni, jak i myśliwi, rzeźnicy oraz masaże często podkreślają, że ostrzenie noży jest sztuką, a więc umiejętnością, którą można opanować przede wszystkim dzięki regularnym ćwiczeniom. Warto zatem pamiętać, że nóż ostrzymy zawsze ostrzem skierowanym w naszym kierunku (przypomina to nieco próbę odcięcia części ostrzałki), a właściwe manewrowanie kątami sprawia, że możemy uzyskać efekt mniej lub bardziej delikatnego ostrza. Kąt ostrzenia jest uzależniony również od tego, jakiego rodzaju nóż chcemy naostrzyć, jeżeli więc daleko nam do profesjonalizmu w tej dziedzinie, wybierajmy przede wszystkim te ostrzałki, które w naturalny sposób wymuszają na nas zastosowanie właściwego kąta ostrzenia.
Zobacz ostrzałki z naszej oferty oraz tekst o rodzajach ostrzałek (z przykładami).