Wczytuję dane...

Jak dokonać najlepszego wyboru rękojeści noża?

Jak dokonać wyboru rękojeści noża?

-----
Nóż powinien przede wszystkim nienagannie leżeć w dłoni. Nie może być mowy o jego ześlizgiwaniu się, wypadaniu, czy trudnościami z uchwytem. Oczywiście najłatwiej jest to sprawdzić bezpośrednio w sklepie – wtedy zyskujemy możliwość przetestowania noża w różnych wariantach uchwytu. Co jednak w sytuacji, kiedy decydujemy się na zakup w sklepie internetowym? Jeżeli chcesz zapobiec błędnej decyzji, musisz przestrzegać paru ważnych zasad:

  • jeżeli dysponujesz długimi palcami, wówczas najlepiej sprawdzą się w Twoim przypadku rękojeści pękate oraz o grubej strukturze okładziny. W każdej innej sytuacji możesz mieć kłopoty z uzyskaniem pełnego i niczym niezakłóconego chwytu – nawet jeżeli nóż będzie stosunkowo długi i prawidłowo wyprofilowany,
  • każdy, kto decyduje się na zakup noża pełnowymiarowego musi dopilnować tego, żeby nie pojawiał się najmniejszy problem z pełnym chwytem. W przeciwnym razie wykonywanie ciężkich i precyzyjnych czynności z jego użyciem będzie nie lada wyzwaniem. Chwyt za pomocą trzech palców sprawdzi się co najwyżej w przypadku małych noży składanych,
  • wyjątkowo praktyczne są noże z rękojeścią wygiętą łukowato. Sprawdzają się one doskonale w trakcie strugania czy cięcia twardych materiałów. Gwarantują wysoki komfort użytkowania, stabilny chwyt oraz odpowiedni dobór siły nacisku. Ich wadą jest natomiast brak możliwości krojenia na płaskich powierzchniach – nie można więc powiedzieć o nich, że są uniwersalne.
  • proste rękojeści – uniwersalność to cecha noży z prostą rękojeścią. Pozwalają na uzyskanie chwytu w dowolnych wariantach, a także wykonywanie różnego typu prac. 


Ważną cechą od której warto uzależnić wybór noża jest również sposób wykonania konstrukcji, stanowiący o jego wytrzymałości – zarówno mając na uwadze rękojeść, jak i jej połączenie z głownią.

Noże full-tang

Decydując się na ich wybór można w największym stopniu ograniczyć ryzyko rozczarowania. Rękojeści typu full-tant cechują się tym, że trzpień wykonany ze stali dorównuje pod względem szerokości oraz długości okładzinom rękojeści.

Noże o strukturze rękojeści typu hidden-tang

Są to noże odpowiednie do wykonywanie lekkich czynności, nie wymagających włożenia zbyt dużej siły. Ich pozytywną cechę stanowi niewielki ciężar, a także możliwość uniknięcia kontaktu dłoni z zimnymi elementami stalowymi. Rękojeść hidden-tang rozpoznamy po tym, że w jej przypadku mamy do czynienia z wąskim, ukrytym trzpieniem.

Wyboru jakich noży unikać?

Przed ostatecznym zamówieniem noża warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki wykonane zostało połączenie pomiędzy rękojeścią a głownią. Nie powinny one stanowić odizolowanych od siebie elementów, które zostały połączone jedynie za pomocą nitu, śrub – czy po prostu złączono je w procesie zgrzewania. Noże takie narażają na spore niebezpieczeństwo rozpadnięcia się elementów w trakcie wykonywanej pracy na skutek poluzowania.

Na jaki materiał rękojeści postawić?

Komfort oraz przyczepność dłoni do noża są uzależnione w ogromnym stopniu także od materiału z jakiego został utworzony chwyt. Po tym względem najkorzystniej wypadają rękojeści z tworzywa gumowego. Nie są one jednak pozbawione wad – przede wszystkim zalicza się do nich niską odporność na krańcowe temperatury, a także sporą podatność za zniszczenie struktury pod wpływem kontaktu z ostrymi elementami.

Jeżeli zależy nam przede wszystkim na trwałości, lepszym wyborem okażę się rękojeść wykonana z materiału nylonowego z dodatkowymi umocnieniami z włókien kewlarowych lun szklanych. W takim przypadku producenci mają możliwość łatwego nadania właściwej faktury – co jednocześnie pozwala nadać jej wysoką przyczepność. Problematyczne może okazać się natomiast zabezpieczenie przed drganiami wytwarzanymi w trakcie rąbania z użyciem noża. Alternatywną opcją mogą być również noże wykonane techniką wytryskową – nie sprawdzą się one niestety w przypadku ciężkich prac, gdyż nie są odpowiednio sztywne.

Nie można natomiast przejść obojętnie obok nowatorskich rękojeści utworzonych z włókien węglowych czy epoksydowo-szklanych. W tym przypadku możemy być pewni zachowania zarówno optymalnej masy, jak i sztywności. Okazują się zatem być wyjątkowo uniwersalne.

Jeżeli zależy nam natomiast głównie na wytrzymałości lub efektownym designie noża, wówczas można postawić na rękojeści z metalu (np. stali, aluminium czy tytanu). Trzeba przy tym mieć na uwadze, że są one zwykle bardzo ciężkie, przez co problematyczne staje się uzyskanie optymalnego i wygodnego chwytu.

A może tradycyjna rękojeść?

W produkcji w dalszym ciągu możemy spotkać rękojeści z naturalnych tworzyw drewnianych czy wykonanych ze skóry. Za ich wyborem przemawia zarówno duży komfort użytkowania, łatwość chwytu, jak i odpowiedni poziom sztywności. Sporo do życzenia pozostawia natomiast ich trwałość na czynniki środowiskowe – takie jak m.in. opady deszczu, wysoka temperatura czy wpływ promieni słonecznych. Konieczna jest wobec tego systematyczna konserwacja takiego noża – wtedy nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby postawić na tego typu tradycyjne rozwiązanie.