Patelnia grillowa NATUR to perfekcyjne smażenie oraz grillowanie
Uniwersalna patelnia gerlach natur patelnia grillowa z drewnianym uchwytem inspirowana tym, co w naturze najlepsze i najdoskonalsze. Nadaje się do smażenia ryb, duszenia warzyw, czy grillowania mięsa. Ułatwia przygotowanie smacznych posiłków przy zachowaniu ich najlepszego smaku i wartości odżywczych. Patelnie linii Natur łączą w sobie wygodę użytkowania i solidne wykonanie w prostym, nowoczesnym stylu. Są niezbędnym elementem w kuchni dla wymagających użytkowników i wielbicieli zdrowego gotowania. Gwarantują trwałość i komfort użytkowania na długie lata.
Szczegółowy opis:
Grillowa patelnia Natur posiada specjalną powłokę ceramiczną ILAG Ceralon ® Non Stick, która gwarantuje wytrzymałość i trwałość produktu. Potrawy nie przywierają do dna patelni. Naczynie charakteryzuje się wysoką odpornością na temperatury, odkształcenia oraz zarysowania. Wyprodukowane zostało z materiałów najwyższej jakości, które są bezpieczne dla zdrowia, nawet podczas długiego i intensywnego smażenia. Kwadratowy kształt i odpowiednio duży rozmiar naczynia pomaga w smażeniu wielu składników na raz. Specjalne rowki zapewniają odpowiednie odprowadzanie tłuszczu oraz sprawiają, że potrawy wyglądają jak te, ściągnięte z klasycznego grilla.
Patelnia jest wyposażona w grube dno z dyskiem ferromagnetycznym, który zapewnia równomierną dystrybucję ciepła. Sprawia, że energooszczędne smażenie jest na wyciągnięcie ręki.
Naczynie nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, również tych przeznaczonych na indukcję.
Dzięki ergonomicznemu i trwałemu uchwytowi wykonanego z naturalnego drewna bukowego, gotowanie jest proste, a nowoczesny design patelni nadaje charakteru każdej kuchennej przestrzeni.
Łatwość ręcznego czyszczenia to kolejna zaleta patelni grillowej z linii Natur.
Technologia ILAG
ILAG Non-Stick Ceramic, wcześniej znany jako CERALON ®, to szwajcarskie powłoki ceramiczne. Dwupowłokowy system charakteryzuje się wyjątkową twardością oraz odpornością na wysokie temperatury. Potrawy nie przywierają do patelni, a samo naczynie jest niezwykle łatwe w czyszczeniu.
Powłoki zostały wykonane z naturalnych minerałów, dlatego są bezpieczne dla zdrowia i nie wytwarzają żadnych szkodliwych substancji podczas intensywnego smażenia. Zużycie energii w procesie produkcyjnym jest mniejsze, niż w konwencjonalnych powłokach z powodu niższych temperatur utwardzania.
Charakterystyka
Liczba warstw |
2 |
Grubość powłoki µm |
35-50 |
Temperatura utwardzania ° C |
200 |
Temperatura robocza ° C |
250 |
Odporność na ścieranie (BS) |
???? |
Wytrzymałość (LGA) |
???? |
Odporność na korozję |
???? |
Naczynia ceramiczne – użytkowanie oraz pielęgnacja
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
- Zawsze pilnuj patelni i upewnij się, że nie jest ona używana w obecności dzieci.
- Nie pozwól, aby naczynie znajdowało się na gorącej kuchence przez czas dłuższy, niż jest to konieczne.
- Aby uniknąć obrażeń, bądź ostrożnym trzymając rozgrzaną patelnię za uchwyt.
- Upewnij się, że uchwyty nigdy nie są ustawione nad gorącymi płytami grzejnymi.
- Powłoka Ceralon ® nie zawiera PTFE, PFOA i fluoru.
Uwagi dotyczące użytkowania
- Przed pierwszym użyciem patelni, wyjmij wszystkie opakowania i etykiety, a następnie umyj naczynie płynem do mycia naczyń z gorącą wodą.
- Zagotuj wodę 2-3 razy na patelni, aby usunąć pozostałości produkcyjne i zanieczyszczenia.
- Przed pierwszym użyciem wetrzyj w patelnię niewielką ilość oleju. Procedura ta powinna być powtarzana od czasu do czasu.
- Staraj się oszczędzać energię upewniając się, że patelnia jest takiej samej wielkości lub jest większa, ale nigdy mniejsza, niż powierzchnia gotowania. Podczas korzystania z kuchenki gazowej, wyreguluj płomień tak, aby nie dotykał brzegów patelni.
- Nie używaj oleju lub tłuszczu do podgrzewania żywności na patelni.
- Pomimo, że nieprzywierająca powłoka ceramiczna wykazuje odporność na wysokie temperatury, nawet do 400 ° C, przegrzanie patelni nie jest zalecane.
- Powłoki ceramiczne nagrzewają się w bardzo krótkim czasie i dlatego nie mogą nigdy być pozostawione na kuchence bez nadzoru.
- Nigdy nie przegrzewaj patelni. Unikaj użytkowania naczynia w temperaturze powyżej 250 ° C. Można temu zapobiec, używając oleju jako wskaźnika ciepła, ponieważ olej zaczyna dymić w temperaturach powyżej 250 ° C.
- Za wszelką cenę unikaj przegrzania naczynia. Istnieje możliwość przypalenia się żywności na powłoce ceramicznej i pojawienia się na niej czarnych osadów.
- Wysokie temperatury oraz duża ilość oleju nie jest zalecana podczas smażenia.
- Nie dopuszczaj do spalania się oleju na patelni.
- Nigdy nie rozcinaj żywności w naczyniu za pomocą ostrych i twardych przedmiotów.
- Używaj tylko nylonowych lub drewnianych akcesoriów kuchennych.
- Zawsze korzystaj z czystej patelni. Przed jej schowaniem, upewnij się, że wszystkie resztki jedzenia są usunięte.
Czyszczenie i pielęgnacja
- Przed czyszczeniem zawsze ostudź patelnię. Duże wahania temperatury mogą powodować trwałe odkształcenia naczynia.
- Do czyszczenia używaj gorącej wody, miękkiej strony gąbki lub miękkiej, nylonowej szczoteczki. Nie używaj wełny stalowej ani szorstkich ściereczek!
- Aby usunąć resztki jedzenia i tłuszczu, nie używaj agresywnych lub ściernych środków czyszczących (np. mleczko do czyszczenia).
- W przypadku, gdy na powłoce powstaną ciemne osady spowodowane działaniem wysokich temperatur na naczynie, nie usuwaj ich za pomocą szorstkich ściereczek lub przedmiotów o ostrych krawędziach. Zalej patelnię gorącą wodą, mocząc ją przez jakiś czas, następnie ostrożnie i delikatnie usuń powstałe osady za pomocą miękkiej, nylonowej szczoteczki lub miękkiej ściereczki .
- Przy dłuższym użytkowaniu patelni, resztki pożywienia, które nie zostały wcześniej usunięte, mogą prowadzić do przebarwień o różnym nasileniu. Może to negatywnie wpłynąć na powierzchnię powłoki. Dlatego powierzchnię patelni należy czyścić starannie i dokładnie.
- Nieznaczne przebarwienia i plamy są zjawiskiem normalnym. Są one bardziej widoczne na jasnych powłokach, niż na ciemnych lub czarnych powierzchniach.
- Agresywne detergenty używane podczas czyszczenia w zmywarkach mogą doprowadzić do obniżenia własności naczynia. Zalecane jest ręczne mycie patelni z powłoką ceramiczną.