Kinghoff Garnek para 5.0L KH-3320 - Garnek do gotowania na parze.
- Wysokiej jakości stal nierdzewna.
- Trzy warstwowe dno łatwo przewodzi ciepło.
- Nadaje sie na wszystkie rodzaje kuchni, także indukcja.
- Można myć w zmywarce.
- Trzy wkłady parowe.
- Pojemność: 5,0 L
- Wymiary: 24 cm x 11,5 cm
Czas przygotowywania mięsa na parze: W przypadku kurczaka podzielonego na niewielkie kawałki, czas jego gotowania na parze wynosi około 10-20 minut. Jeśli przygotowujemy cały filet, czas wydłuży się do całych 20 minut. Jeżeli chcemy w parowarze przyrządzić świeże części podudzia z kurczaka, należy im poświęcić między 35 a 40 minutami. Świeży schab przygotowuje się w parowarze stosunkowo szybko - około 10, 15 minut. Należy jednak pamiętać, aby go odpowiednio przyrządzić, a mianowicie należy go pokroić na plastry o grubości wahającej się koło jednego a półtora centymetra. Jagnięcina również w ten sposób przygotowuje się szybko. W postaci steków można ją przygotować w kwadrans. Różnego rodzaju serdelki, kiełbaski czy parówki na parze gotują się między 10 a 15 minutami W garnku można również przygotować kiełbaski typu frankfuterki. Należy pamiętać, aby przed gotowaniem nakłuć je, aby zachować ich kształt. Gotowe będą już po 10-15 minutach.
Czas przygotowywania owoców morza i ryb: Świeże krewetki na parze można przygotować ekspresowo - wystarczy zaledwie 2-5 minut, aby cieszyć się ich smakiem. Świeży, cienko pokrojony filet z ryby na parze gotuje się między 5 a 10 minutami. Aby ryba została odpowiednio przyrządzona, nie wolno układać filetów na sobie. Zamrożony, cienki filet z dowolnej ryby przygotowuje się w parowarze troszkę dłużej niż ten ze świeżej. Trwa to od 10 do 15 minut. Gdy przygotowujemy grubsze filety z ryb, czy też nawet steki, czas gotowania na parze wynosi 10-15 minut, w zależności od grubości danego kawałka ryby. Na parzemożna przygotowywać również ryby w całości, oczywiście po uprzednim filetowaniu. Nie trwa to długo, zaledwie 20 czy 25 minut. Małże idealnie nadają się do gotowania na parze. Czas ich przygotowywania wynosi między 10 a 15 minutami. Należy pamiętać, aby przed jedzeniem odrzucić te małże, które pozostały zamknięte- świadczy to o tym, że są one nieświeże. Świeże przegrzebki nadają się na szybką przekąskę - można je przygotować na parze już w ciągu około 2-5 minut.
Czas przygotowywania warzyw: Na parze można przygotować ziemniaki w stosunkowo krótkim czasie, jednak trzeba je odpowiednio przygotować, na przykład pokroić w kostkę czy też plasterki. W takiej formie ziemniaki ugotują się w ciągu 20-25 minut. Młode, niewielkie ziemniaki przygotowują się trochę dłużej, lecz można je gotować w całości. Czas ich przygotowania zależy od tego, jakiej są odmiany i jak duże są. Ziemniaki takie będą gotowe po upłynięciu 40-45 minut. Aby ugotować na parze szparagi, najpierw trzeba uciąć ich końcówkę, która jest sztywna i zdrewniała. Po przygotowaniu będą gotować się 10-15 minut. Świeży seler, przygotowany na parze będzie idealnym dodatkiem do przeróżnych sałatek jarzynowych. Przed ugotowaniem go należy jednak pokroić go w plastry czy też kostkę. Po takim przygotowaniu czas jego gotowania wyniesie 15-18 minut. Świeżo zebrane grzyby należy dokładnie umyć i odciąć dolny koniec łodygi. Po takim przygotowaniu można grzyby ugotować na parze - będzie to trwało 11 minut. Kalafior przygotowany na parze, podzielony na różyczki stanowi doskonałą, szybką i zdrową przekąskę. Ugotować go można w parowarze już w ciągu 20-25 minut. Pokrojoną lub poszatkowaną czerwoną kapustę w parowarze przygotujemy w 15-18 minut. Po pokrojeniu i poszatkowaniu białej kapusty, tak jak jej czerwonej krewniaczki, ugotujemy ją w ciągu 15-20 minut. Przygotowanie cukinii na parze jest bardzo szybki. Wystarczy pokroić ją w średniej grubości (1,5-2cm) plasterki. Tak przygotowana cukinia będzie gotowa po upłynięciu 7-10 minut. Świeży szpinak można przygotować na parze w 8 do 10 minut. Musimy jednak pamiętać, aby po upływie połowy czasu przerzucić wszystkie liście na drugą stronę. Wcześniej zamrożony szpinak potrzebuje trochę więcej czasu niż ten świeży. Zamrożony szpinak, w postaci kuleczek należy gotować na parze przez 15-20 minut. Świeża fasolka szparagowa, gotowana na parze jest idealną przekąską - jest soczysta i zachowuje swój kształt. Na jej przygotowanie potrzeba 20-25 minut. Na parze można również gotować fasolkę szparagową mrożoną, jednak potrwa to nieco dłużej - około 25, 30 minut. Świeży, zielony groszek gotuje się przez 20 minut. Czas na przygotowanie zielonego mrożonego groszku lub gotowej mieszanki z marchwią w parowarze wynosi 25 minut. Świeżą, pokrojoną na mniejsze części marchewkę ugotujemy na parze w ciągu 10 minut, a całą - mniej więcej w 20. Świeża kukurydza w kolbie gotuje się dosyć długo - około 35 minut. Potrzebuje ona wysokich temperatur, więc należy doglądać ją w trakcie gotowania. Papryka, podzielona na części gotuje się na parze w ciągu 10-15 minut. Świetną przystawką jest cebula, zwykła lub czerwona, przygotowana na parze. Czas przygotowania takiej cebuli na parze w całości wynosi 8 minut. Podzielone na różyczki, świeże brokuły gotujemy na parze przez 19 minut, natomiast te mrożone nieco krócej - około 15 minut.
Kup Kinghoff Garnek para 5.0L KH-3320 już dzisiaj.
|