Wczytuję dane...

Cena:
349,00 PLN

Model: M01

Kod producenta: M01

Gwarancja: 2 lata

Realizacja zamówienia: 1 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

 

kurier GLS (14.90 zł) - 1 dzień roboczy

kurier GLS pobranie (18.90 zł) - 1 dzień roboczy

pocztex 48  (15 zł) - 2 dni robocze

pocztex 48  pobranie (19 zł) - 2 dni robocze

paczkomaty  (9.90 zł) - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

 

Dla zamówień powyżej 300 zł - dostawa GRATIS

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Misuzu Hamono SK-5 Nóż Mini Bunka 16 cm

To nóż o szerokim zastosowaniu z łatwością może również zastąpić nóż Gyuto czy Santoku, dodatkowo wygląda bardzo oryginalnie na tle innych japońskich noży, które mają zwykle mniej agresywną linię. Bunka świetnie sprawdzi się zarówno w siekaniu, jak i krojeniu praktycznie każdą techniką.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal rdzewna SK-5
- Rękojeść: drewno mangolii + pierścień z tworzywa
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 29,4 cm
- Długość ostrza: 15,5 cm
- Szerokość klingi: 4,8 cm
- Grubość klingi: 1,5 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 88 g

Konserwacja noży kuchennych

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal rdzewna SK-5

Stal narzędziowa wysokowęglowa używana pierwotnie w przemyśle do produkcji sprężyn, pił, wierteł i dłut. Bardzo wytrzymała iodporna na pęknięcia i wykruszenia. Dobra odporność na ścieranie ( a więc bardzo przyzwoite trzymanie ostrości). Duża rozpiętość twardości na jaką można ją zahartować. Z uwagi na dużą zawartość węgla (0,8 – 0,9% węgla) stal mocno rdzewna i wymagająca więcej uwagi przy konserwacji. Występuje również pod nazwą W1.

Skład:

- węgiel 0,8 – 0,9%

- krzem 0,10 – 0,35%

- mangan 0.10 – 0,50%

- fosfor <0,03%

- siarka <0,03%

- miedź <0,025%

Misuzu Hamono

Misuzu Hamono zostało założone przez Shinji Suzuki w 1946 roku. Jako jeden z pierwszych stworzył on nóż z rdzewnej stali Aogami#2. Misuzu Hamono to mała rodzinna fabryka, która skupia się na kilku seriach noży, co sprawia, że noże te wykonywane są z dużą dbałością o szczegóły.

Manufaktura została założona w Miki City w Hyogo w Japonii okolica ta ma jedną z najdłuższych historii kucia w Japonii. W pobliżu znajduje się miasto Kobe, które słynie z produkcji jednej z najlepszych i najdroższych wołowin na świecie. Występują 4 serie wykonane ze stali AUS10, Aogami#2, SK-5 oraz VG-10.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...