Patelnia Solid to bezproblemowe smażenie potraw
Patelnie stalowe Solid zapewnią bezstresową pracę w kuchni bez ryzyka przypalenia ulubionych dań. Wyprodukowane zostały w taki sposób, aby zagwarantować bezpieczeństwo dla zdrowia podczas intensywnego smażenia. Dzięki małej ilości tłuszczu, która jest potrzebna do przyrządzenia dań na patelni Solid, gotowanie zdrowych i niskokalorycznych posiłków jest łatwe i przyjemne.
Szczegółowy opis:
Patelnie z linii Solid posiadają oryginalną, szwajcarską powłokę ILAG Ultimate Durit Pro, która jest wyjątkowo twarda oraz odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Potrawy nie przywierają do dna patelni. Produkt został zaprojektowany z myślą o bezpieczeństwie dla zdrowia użytkowników. Powłoka nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak związki niklu, metali ciężkich i PFOA.
Spód patelni posiada wbudowany dysk, zapewniający równomierną dystrybucję ciepła, co wpływa na efektywność gotowania oraz pozwala na krótsze i energooszczędne smażenie. Dzięki zastosowanej technologii Full Induction, wszystkie przyrządzane składniki są szybko i precyzyjnie przesmażone.
Linia Solid nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek.
Wygodna rączka nie nagrzewa się i gwarantuje komfort użytkowania podczas smażenia w wysokich temperaturach.
Wyjątkowo szczelna i gładka powłoka ILAG Ultimate Durit Pro jest łatwa w ręcznym czyszczeniu.

Technologia ILAG

ILAG ULTIMATE DURIT PRO ® to nieprzywierająca, trójwarstwowa powłoka, wzmocniona ceramicznie, o zwiększonej odporności na ścieranie i zarysowania. Odpowiednia do stosowania na "najwyższej jakości naczyniach kuchennych". Długotrwała wytrzymałość, wysoka odporność na ścieranie i korozję sprawiają, że ta udoskonalona technologia sprosta nawet najbardziej wymagającym oczekiwaniom.
Wyjątkowo wytrzymała powłoka!

Charakterystyka
Liczba warstw |
3 |
Grubość powłoki μm |
35-45 |
Temperatura utwardzania ° C |
420 |
Temperatura robocza ° C |
250 |
Odporność na zarysowania (MTP) |
★★★★★ |
Odporność na ścieranie (BS) |
★★★★★ |
Wytrzymałość (LGA) |
★★★★ |
Odporność na korozję |
★★★★ |

Naczynia ceramiczne – użytkowanie oraz pielęgnacja
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
- Zawsze pilnuj patelni i upewnij się, że nie jest ona używana w obecności dzieci.
- Nie pozwól, aby naczynie znajdowało się na gorącej kuchence przez czas dłuższy, niż jest to konieczne.
- Aby uniknąć obrażeń, bądź ostrożnym trzymając rozgrzaną patelnię za uchwyt.
- Upewnij się, że uchwyty nigdy nie są ustawione nad gorącymi płytami grzejnymi.
- Powłoka Ceralon ® nie zawiera PTFE, PFOA i fluoru.
Uwagi dotyczące użytkowania
- Przed pierwszym użyciem patelni, wyjmij wszystkie opakowania i etykiety, a następnie umyj naczynie płynem do mycia naczyń z gorącą wodą.
- Zagotuj wodę 2-3 razy na patelni, aby usunąć pozostałości produkcyjne i zanieczyszczenia.
- Przed pierwszym użyciem wetrzyj w patelnię niewielką ilość oleju. Procedura ta powinna być powtarzana od czasu do czasu.
- Staraj się oszczędzać energię upewniając się, że patelnia jest takiej samej wielkości lub jest większa, ale nigdy mniejsza, niż powierzchnia gotowania. Podczas korzystania z kuchenki gazowej, wyreguluj płomień tak, aby nie dotykał brzegów patelni.
- Nie używaj oleju lub tłuszczu do podgrzewania żywności na patelni.
- Pomimo, że nieprzywierająca powłoka ceramiczna wykazuje odporność na wysokie temperatury, nawet do 400 ° C, przegrzanie patelni nie jest zalecane.
- Powłoki ceramiczne nagrzewają się w bardzo krótkim czasie i dlatego nie mogą nigdy być pozostawione na kuchence bez nadzoru.
- Nigdy nie przegrzewaj patelni. Unikaj użytkowania naczynia w temperaturze powyżej 250 ° C. Można temu zapobiec, używając oleju jako wskaźnika ciepła, ponieważ olej zaczyna dymić w temperaturach powyżej 250 ° C.
- Za wszelką cenę unikaj przegrzania naczynia. Istnieje możliwość przypalenia się żywności na powłoce ceramicznej i pojawienia się na niej czarnych osadów.
- Wysokie temperatury oraz duża ilość oleju nie jest zalecana podczas smażenia.
- Nie dopuszczaj do spalania się oleju na patelni.
- Nigdy nie rozcinaj żywności w naczyniu za pomocą ostrych i twardych przedmiotów.
- Używaj tylko nylonowych lub drewnianych akcesoriów kuchennych.
- Zawsze korzystaj z czystej patelni. Przed jej schowaniem, upewnij się, że wszystkie resztki jedzenia są usunięte.
Czyszczenie i pielęgnacja
- Przed czyszczeniem zawsze ostudź patelnię. Duże wahania temperatury mogą powodować trwałe odkształcenia naczynia.
- Do czyszczenia używaj gorącej wody, miękkiej strony gąbki lub miękkiej, nylonowej szczoteczki. Nie używaj wełny stalowej ani szorstkich ściereczek!
- Aby usunąć resztki jedzenia i tłuszczu, nie używaj agresywnych lub ściernych środków czyszczących (np. mleczko do czyszczenia).
- W przypadku, gdy na powłoce powstaną ciemne osady spowodowane działaniem wysokich temperatur na naczynie, nie usuwaj ich za pomocą szorstkich ściereczek lub przedmiotów o ostrych krawędziach. Zalej patelnię gorącą wodą, mocząc ją przez jakiś czas, następnie ostrożnie i delikatnie usuń powstałe osady za pomocą miękkiej, nylonowej szczoteczki lub miękkiej ściereczki .
- Przy dłuższym użytkowaniu patelni, resztki pożywienia, które nie zostały wcześniej usunięte, mogą prowadzić do przebarwień o różnym nasileniu. Może to negatywnie wpłynąć na powierzchnię powłoki. Dlatego powierzchnię patelni należy czyścić starannie i dokładnie.
- Nieznaczne przebarwienia i plamy są zjawiskiem normalnym. Są one bardziej widoczne na jasnych powłokach, niż na ciemnych lub czarnych powierzchniach.
- Agresywne detergenty używane podczas czyszczenia w zmywarkach mogą doprowadzić do obniżenia własności naczynia. Zalecane jest ręczne mycie patelni z powłoką ceramiczną.