Wczytuję dane...
Cena:
1298,99 PLN
Model: MSH_SAN_B
Kod producenta: MSH_SAN_B
Gwarancja: 5 lat
Realizacja zamówienia: 3 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

kurier - 1 dzień roboczy

poczta24 - 1 dzień roboczy

poczta48 - 2 dni robocze

paczkomaty - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!
Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Zestaw noży Masahiro z magnetycznym blokiem z drewna bukowego. W skład zestawu wchodzi pięć ostrzy z serii Sankei: Chef 180mm, Santoku 165mm, Bread 210mm, Utility 150mm oraz Paring 90mm.  Idealnie dobrany skład noży, którymi poradzimy sobie z większością zadań związanych z cięciem, wraz z pięknym blokiem tworzą idealny zestaw na prezent.
 

  • Chef to jeden z najczęściej wybieranych noży do kuchni, zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza.  Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w małych jak i dużych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo wydajny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania różnych produktów.
  • Utility o ostrzu długości 150mm to uniwersalny nóż będący mniejszą wersją noża szefa kuchni. Jego wszechstronne zastosowanie, sprawdzające się wszędzie tam gdzie nóż szefa jest za duży, czynią go niezbędnym elementem wyposażenia kuchni.
  • Santoku to tradycyjny japoński nóż, który często jest określany odpowiednikiem zachodniego noża szefa kuchni. Japońska nazwa tego bardzo popularnego noża oznacza "trzy zalety" czy też "trzy cnoty". Nawiązuje to do faktu, iż nóż ten, którego charakterystyczny wygląd przypominający połączenie noża szefa kuchni z tasakiem bardzo dobrze nadaje się do krojenia w plastry, kostkę i siekania.
  • Bread o ząbkowanym ostrzu długości 210mm został stworzony do krojenia chleba. Z łatwością radzi sobie z twardą skórką jak i miękkim wnętrzem chleba dając estetyczne kromki z minimalną ilością okruchów. Niektórzy kucharze używają tego noża również do krojenia czekolady, pomidorów czy owoców cytrusowych.
  • W skład kompletu wchodzi również nóż Paring 90mm. Paring a właściwie obierak to nóż przeznaczony do obierania oraz obróbki małych produktów jak owoce i warzywa. Ostro zakończony czubek pozwala na łatwe manewrowanie a nieduży rozmiar pozwala na wygodne obieranie w ręku czy krojenie drobnych produktów na desce. Jego wszechstronne zastosowanie, czynią go niezbędnym elementem wyposażenia kuchni.
     

Stal MBS-26, która została użyta do produkcji noży z tej serii, jest wyjątkowym stopem węgla (0,85-1,00%), chromu (13-15%) oraz molibdenu, manganu i wanadu. Materiał ten zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości specjalnej obróbce cieplnej. Sekret trójstopniowego procesu składającego się z hartowania, chłodzenia w bardzo niskiej temperaturze oraz odpuszczania aż do osiągnięcia twardości 58-59HRC znany jest tylko właścicielowi firmy - rodzinie Hattori. Otrzymana w ten sposób stal pozwala się zaostrzyć do niespotykanego poziomu ostrości a utrzymywanie dużej agresywności krawędzi tnącej przez bardzo długi okres czasu jest cechą charakterystyczną noży Masahiro, uznaną przez użytkowników na całym świecie. MBS-26 należy do grupy tzw. stali nierdzewnych, nie reaguje w kontakcie z kwaśnymi produktami zamianą koloru czy zapachu. Utrzymanie noży z tego stopu w nienagannym połyskującym stanie nie stanowi żadnego problemu. Wystarcza zwykłe mycie w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Należy tylko pamiętać aby po myciu wytrzeć nóż do sucha.


Prosty i funkcjonalny kształt rękojeści wykonanej z drewna pakkawood nadaje nożowi wyjątkowego charakteru. Idealnie wypolerowana rękojeść z niewyczuwalnymi w dotyku dwoma nitami pozwala na bardzo komfortową pracę z tym narzędziem, nawet przez dłuższy czas.


Seria Sankei jest adresowana głównie dla gotujących amatorów ale bez najmniejszych problemów poradzi sobie w trudnych warunkach restauracyjnych kuchni. Grupa składa się z sześciu podstawowych noży takich jak: nóż szefa kuchni, santoku, obierak (paring), mniejszy nóż uniwersalny (ostrze długości 15cm) oraz nóż do plastrowania i krojenia pieczywa. Kompaktowe rozmiary, bardzo dobre wyważenie i niska waga to cech charakterystyczne tej serii. Jednocześnie jak wszystkie produkty Masahiro, noże Sankei zostały wykonane z należytą starannością oraz zamiłowaniem do doskonałego wykańczania nawet najmniejszych detali.

Przydatne informacje:

  • Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
  • Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

 

Typ stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści:  drewno pakkawood
Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20  (ząbkowany dla noża Bread)
Wymiary:
Długość całkowita (A): Chef: 302 mm; Utility: 260 mm; Santoku 285 mm; Bread: 334 mm; Paring: 201mm
Długość ostrza (B): Chef: 182 mm; Utility: 154 mm; Santoku 165 mm; Bread: 214 mm; Paring: 95mm
Szerokość (C): Chef: 45 mm; Utility: 30 mm; Santoku 48 mm; Bread: 28 mm; Paring: 26mm
Grubość (D): Chef: 1.8 mm; Utility: 1.6 mm; Santoku 1.8 mm; Bread: 1.8 mm; Paring: 1.6mm
Waga: Chef: 108 g; Utility: 63 g; Santoku 117 g; Bread: 100 g; Paring: 50 g