Prawdy i mity na temat patelni aluminiowej
Do przyrządzania potraw na patelni aluminiowej przywarło wiele różnorakich, mniej lub bardziej słusznych i prawdziwych opinii. Podchodząc do tego zagadnienia w sposób obiektywny wykonaliśmy krótki test:
Fałsz: aluminiowa patelnia nie pozostawia metalicznego posmaku jak twierdzą przeciwnicy jej wykorzystywania w kuchni, nie uwalnia również szkodliwych substancji.
Prawda: Patelnia nie posiadają powłoki i wykonana w całości z aluminium może uwalniać szkodliwe substancje. Stosowanie patelni pokrytej ceramiczną powłoką jest bezpieczne dla ludzkiego zdrowia, powłoka ta jest w stanie w pełni zabezpieczyć przed metalicznym posmakiem i wytwarzaniem szkodliwych substancji.
Fałsz: Smażenie na powłoce typu non-stick bywa szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.
Prawda: Wszystkie powłoki nieprzywierające w tym non-stick posiadają sztuczny polimer oznaczany, jako PTFE. Szkodliwe substancje mogące się wytwarzać z tego materiału uwalniają się dopiero po przekroczeniu temperatury 240˚C. Nie ma najmniejszego zagrożenia nawet podczas przypadkowego przegrzania naczynia gdyż wszystkie prace wykonywane w kuchni są prowadzone w temperaturze ok. 180˚C.
Fałsz: Bardzo mylne przekonanie, że jedna patelnia aluminiowa nadaje się do wszelkiego rodzaju zastosowań.
Prawda: W naszej kuchni powinniśmy posiadać przynajmniej dwie patelnie. Jedna to patelnia ceramiczna do szybszego smażenia z powłoką typowo ceramiczną, druga do przygotowywania potraw delikatnych z wspomniana powłoka non-stick. Doskonale sprawdza się również posiadanie patelni w kilku różnych rozmiarach.
Wybór patelni renomowanych firm (Gerlach, Berghoff, Kinghoff) znajdziecie tutaj.