Wczytuję dane...

Poradnik skutecznego i dobrego smażenia

Poradnik skutecznego i dobrego smażenia

Poradnik skutecznego i dobrego smażenia.

 

Ten tekst podpowie, w jaki sposób smażyć zdrowo. Trzeba po prostu pamiętać o podstawowych regułach w tej kuchennej czynności. A oto i one:

 

Po pierwsze – trzeba dobrze rozgrzać patelnię – rozgrzanie sprawdzisz przez dodanie kropli wody, która jeśli zasyczy, wyparowując od razu, daje sygnał, że patelnia ma już odpowiednią temperaturę, jest więc optymalnie rozgrzana.

 

Krok drugi, to zmniejszenie płomienia, minimalnie o jedną trzecią. Niektóre szkoły mówią nawet o połowie mocy.

 

Na patelnię następnie wędruje drobna ilość oleju z pierwszego tłoczenia na zimno. Może to być olej rzepakowy, ale też oliwa z oliwek czy olej lniany.

 

Oleje z pestek winogron, nie są dobre do smażenia. Dlaczego? Ponieważ w procesie tym znikają zarówno dobre właściwości olejów, jak też i smażonego na nich jedzenia. Uwaga też na oleje drugiej kategorii, które kosztują mniej więcej jedną trzecią, maksymalnie połowę tego, co tradycyjnego typu oliwa z oliwek. Poznasz je po tym, że dymią bardzo szybko, przez co serwujesz sobie efekt końcowy w postaci gorzkich potraw, mogących spowodować rewoltę w organizmie.

 

Proces rozgrzewania oleju, powinien trwać kilkadziesiąt sekund, przez co nie zdąży się spalić, a dojść do stanu dymienia, a więc takiego, który zaobserwujesz gołym okiem. Tłuszcz po prostu będzie się poruszać po powierzchni patelni ruchami tworzącymi kręgi, tworząc swoją formę.

 

Po takim przygotowaniu, na patelni lądują warzywa, ryby czy mięso, w zależności od tego, co akurat pichcimy oczywiście.

 

Zasada: minimum trzy. Mięso przewracaj na patelni trzy razy. Minimum trzy, jeśli chcesz się cieszyć smacznym efektem.

 

 

W jaki sposób ma przebiegać smażenie mięsa?

 

Gdy patelnia jest rozgrzana, olej ma odpowiednią temperaturę, możemy położyć mięso, którego czas smażenia ma się zawierać w przedziale 1,5 do maksymalnie 2,5 minuty. Następnie – przewracamy mięso na drugą stronę, zmniejszając nieco intensywność płomienia. Następne dwie minuty to sygnał, że można trzeci raz przewrócić mięso. I smażymy, ale znacznie krócej, niż w poprzednich cyklach. Obracania mięsa możesz dokonać jeszcze dwu- trzykrotnie.

 

Dzięki smażeniu z kilku stron, maksymalizujemy efekt walorów smakowych, perfekcyjne danie, które sprosta podniebieniu nawet najbardziej wymagających smakoszy.

 

Ważne jest tutaj też to, że każda ze stron mięsa, nie ma zbyt długiego kontaktu z tłuszczem, to zaś powoduje jego ograniczone wchłanianie. Niskokalorycznie, smacznie i lekkostrawnie, w skrócie – zdrowo.

 

Wykorzystuj całą powierzchnię patelni. Całą.

 

Smażenie w optymalnym trybie zakłada, że wypełnienie patelni mięsem, powinno się rozgrywać od brzegu do brzegu. To samo tyczy się warzyw oraz ryb. Wówczas, mamy do czynienia z przechodzeniem ciepła przez produkty mające ze sobą styczność. Małe porcje lepiej smażyć na małych patelniach, duże – analogicznie, na większych. Oszczędzamy tym samym energię i przyspieszamy samo przygotowanie potraw. Im krócej smażymy, tym mniej kalorii ma potrawa. Gdy więc ciepło dotrze do potrawy szybciej, to czas smażenia będzie krótszy. Zdrowo i smacznie, o to przecież chodzi.

  

Duży wybór dobrych patelni renomowanych firm znajdziecie tutaj.