Wczytuję dane...

Co to jest "Machi" czyli łączenie ostrza japońskich noży z rękojeścią

Japońskie noże kuchenne są bardzo różnorodne: noże Nakiri lub Usuba do krojenia warzyw, noże Yanagiba lub Takohiki do sashimi, noże Deba do surowych ryb oraz noże Santoku do wszystkiego. Chociaż noże kuchenne są używane wszędzie na świecie, to japońskie odznaczają się dużą różnorodnością.

Tym razem chcielibyśmy opowiedzieć Wam o "Machi", czyli złączu ostrza noży japońskich.

Co to jest Machi?

Machi to połączenie lub szczelina między ostrzem a rękojeścią.

Niektóre noże mają Machi, a inne nie. Z tego powodu, niektórzy ludzie często mylą Machi z wadą konstrukcyjną lub myślą, że ostrze nie jest prawidłowo połączone z rękojeścią. Machi nie jest jednak wadą konstrukcyjną, a wręcz odgrywa ważną rolę.

Cechy noży japońskich

Przede wszystkim, ostrze i rękojeść w nożach japońskich są oddzielone, podczas gdy w nożach zachodnich są one zintegrowane. Dzięki temu możemy dobrze zadbać o każdy z nich.

Zasadniczo ostrze jest wkładane do rękojeści, a Machi odgrywa ważną rolę.

Rola Machi

Machi służy do regulacji długości pomiędzy rękojeścią a ostrzem. Gdyby nie było Machi, ostrze z czasem weszłoby głębiej w rękojeść. Machi umożliwia odpowiednią regulację długości pomiędzy rękojeścią a ostrzem.

Machi może być całkowicie schowany w rękojeści, jeśli nie ma problemu w użyciu, a nie będzie problemu, jeśli nie masz tak dużej dłoni.

Z drugiej strony, ostrze można wysunąć z rękojeści, jeśli chcemy mieć więcej miejsca dla wygody użytkowania.

Jednak w obu przypadkach regulacja powinna być przeprowadzona przez profesjonalistów, aby nie uszkodzić ostrza. Jeśli robisz to sam, pamiętaj, aby owinąć ostrze ściereczką i zamocować je mocno w imadle, a następnie delikatnie uderzać w rękojeść drewnianym młotkiem.

Machi jest istotną częścią japońskich noży.

Istnieje wiele noży bez Machi, ale jest ono często spotykane w nożach Yanagiba lub Usuba. Pod względem budowy, Machi jest istotną częścią, a dzięki Machi możemy dopasować noże tak, aby wygodniej leżały w dłoni.

Zaznajomienie się z istotą Machi może pozwolić na lepsze posługiwanie się nożami japońskimi.

Zródlo : https://www.globalkitchenjapan.com/blogs/articles/unravel-the-mystery-of-machi-a-joint-of-blade-of-japanese-knives