Wczytuję dane...

Zakup chlebaka - na co zwrócić uwagę?

Chlebak to jedno z podstawowych akcesoriów znajdujących się w niemal każdej kuchni. To w nim przechowuje się pieczywo, dzięki czemu chleb i bułki zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Ale to nie wszystko. Dodatkowo chlebak odpowiada za uporządkowanie przestrzeni na blacie, na którym zdecydowanie łatwiej utrzymać czystość i ład. A jeżeli chlebak charakteryzuje się niebanalnym i designerskim wyglądem, to jednocześnie będzie doskonałą ozdobą kuchni. Jednak aby chlebak spełnił wszystkie funkcje, to musi być wybrany w odpowiedni sposób. Jak zatem go wybrać i na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? 

Zobacz ofertę chlebaków w naszym sklepie

Czy chlebak w kuchni jest potrzebny?

Wiele osób urządzających kuchnię zadaje sobie pytanie - czy w mojej kuchni musi znajdować się chlebak? Oczywiście, że nie. Ale warto go zakupić. Dlaczego? Otóż chlebak charakteryzuje się kilkoma podstawowymi zaletami:

  • odpowiednio skonstruowany pomaga w utrzymaniu świeżości, chrupkości i doskonałych walorów smakowych oraz zapachowych pieczywa
  • chlebak stojący na blacie pomaga zachować porządek (dzięki niemu ogranicza się bałagan wynikający z rozkładania pieczywa po całej przestrzeni)
  • chlebaki to często małe dzieła sztuki, które zachwycają wyglądem i oryginalnym designem 

Dodatkowo - o czym także warto wspomnieć - projektanci chlebaków bardzo mocno stawiają na funkcjonalność. Dzięki temu powstają modele wielozadaniowe - na przykład chlebak z pokrywką, która może być wykorzystywana jako deska do krojenia. Inną zaletą jest fakt, iż chlebaki są dostępne w różnych kształtach, kolorach i formach, co sprawia, iż każdy znajdzie coś dla siebie. A jeżeli ktoś nie lubi tradycyjnych chlebaków, to może się zdecydować na specjalny pokrowiec, który uszyty jest z bawełny i posiada specjalne ściągacze, które ograniczają dopływ powietrza. Takie pokrowce są tańsze i zajmują mniej miejsca - dzięki czemu stanowią ciekawą alternatywę dla chlebaków. 

Wybieranie chlebaka do kuchni - na co zwrócić uwagę?

Wybór chlebaków jest tak duży, iż każdy na pewno może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Jednak decydując się na taki zakup warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, które sprawią, iż ten zakup będzie udany. W tym przypadku ważne są przede wszystkim odpowiednie parametry chlebaka, które będą decydować o jego funkcjonalności oraz jakości przechowywanego w nim pieczywa. Zdecydowana większość chlebaków (zwłaszcza tych w formie pojemników) składa się z podstawki (która jest nieruchoma) oraz pokrywy (czyli elementu ruchomego, który jest zdejmowany lub uchylany). Tutaj warto zwrócić uwagę na sposób otwierania pokrywy. Te najczęściej występujące to:

  • podnoszone
  • opuszczane
  • zdejmowane
  • składane
  • harmonijkowe

Pokrywy uchylane pozwalają szybko zajrzeć do środka, ale ich wadą jest to, iż mogą przyczyniać się do wysypywania okruchów na blat. Natomiast pokrywy zdejmowane do góry pozwalają zatrzymać okruchy wewnątrz, ale jednocześnie wymagają pochylenia lub przysunięcia pojemnika siebie, aby sprawdzić stan pieczywa (na przykład czy jest świeże). Która wersja jest lepsza? W tym przypadku to kwestia bardzo indywidualna, uzależniona od upodobań i preferencji użytkowników.

Niezwykle ważną kwestią przy wyborze chlebaka jest także jego konstrukcja, która powinna zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza. Ten przepływ powietrza jest niezwykle ważny, gdyż zapewnią odpowiednio długą świeżość pieczywa. Dobrze by było, aby w bryle chlebaka były umiejscowione wywietrzniki, których zadaniem jest dostarczanie powietrza i tym samym zapobieganie pleśnieniu pieczywa. Dodatkowo nie wolno zapominać o tym, aby taki chlebak posiadał wszystkie niezbędne atesty, które potwierdzają to, że może on być używany do kontaktu z żywnością. Na dalszych miejscach przy wyborze chlebaka jest jego wielkość, kształt oraz design. Dodatkowo można zdecydować się na chlebak, który posiada dodatkowe akcesoria. 

Materiał, z którego wykonany jest chlebak

Ważną kwestią przy wyborze chlebaka jest materiał, z którego został on wykonany. W tym przypadku producenci zadbali o różnorodne gusta użytkowników i oferują swoim klientom chlebaki wykonane z najróżniejszych materiałów. Osoba wybierająca taki pojemnik może zdecydować się na:

  • chlebak drewniany, który zapewnia odpowiednią temperaturę oraz wilgotność, pasuje do każdej kuchni i charakteryzuje się niewygórowaną ceną
  • chlebak bambusowy, który jest łatwy do utrzymania w czystości i wyjątkowo trwały 
  • chlebak ceramiczny lub porcelanowy, który wprawdzie charakteryzuje się dosyć wysoką ceną, ale nie wchodzi w kontakt z żywnością, jest higieniczny i łatwy do utrzymania w czystości, a przechowywane w nim pieczywo zachowuje świeżość oraz oryginalny smak przez długi okres czasu
  • chlebak plastikowy, który jest lekki, wytrzymały, łatwy do utrzymania w czystości, stosunkowo tani i bardzo różnorodny pod względem kolorów i wzorów
  • chlebak metalowy, który jest trwały, odporny na stłuczenia, odkształcenia i odbarwienia oraz łatwy do umycia

Inne rodzaje chlebaków to te wykonane ze stali nierdzewnej czy wikliny. Wybierając chlebak z konkretnego materiału warto kierować się jego funkcjonalnością. Chlebaki wykonane z materiałów naturalnych  wykazują większą skuteczność w utrzymywaniu świeżości pieczywa, ale te wykonane z tworzyw sztucznych są łatwiejsze do utrzymania w czystości. Jednak bez względu na konkretny wybór trzeba zadbać o jego odpowiednią higienę - chlebak powinien być czyszczony i regularnie opróżniany z gromadzących się w nim okruchów. 

Oprócz odpowiedniego chlebaka warto zaopatrzyć się także w akcesoria, które posłużą do serwowania pieczywa. Tutaj dobrym rozwiązaniem są koszyki, które powinny być wykonane z naturalnych tworzyw. Taki koszyk nie tylko elegancko się prezentuje, ale przede wszystkim zapobiega kruszeniu się pieczywa. Konkretne modele mogą mieć wyściółkę z tkaniny lub metalową wkładkę. Ciekawym wariantem jest koszyk filcowy z bawełnianą wkładką, który jest zamykany na zamek. Taki model łączy w sobie dwie funkcje - może na nim podawać pieczywo do stołu, a po zamknięciu będzie chronił je przed wyschnięciem.