Wczytuję dane...

Podział krawędzi noży

Podział krawędzi noży

 

Plain:

Gładkie ostrze, podstawowego typu, obecne zarówno w nożach składanych, jak i ze stałą głownią. Najważniejsze plusy, to łatwość w ostrzeniu i jednolity charakter tnącej krawędzi, która ciągnie się od progu po czubek głowni. To szczególnie istotne w pracach takich, jak obieranie warzyw lub struganie drewna. Umożliwia precyzyjne wykonywanie cięć, idealny do codziennych zastosowań.

 

Serrated:

Ostrze ząbkowane w całości, z wyłączeniem ostatniego odcinka 5-10mm od czubka, który zostaje gładki. Sprawdza się świetnie przy cięciu twardych materiałów, takich jak tworzywa sztuczne i włókna - liny czy tkaniny, zatem to świetna opcja dla ratowników, osób nurkujących czy żeglarzy. Poza tym, jest zdolne do skutecznego cięcia dłużej niż gładkie ostrze z takiej samej stali. Nie nadaje się do cięć precyzyjnych strugania czy rąbania, W ostrzeniu, wykorzystuje się precyzyjne pilniki lub specjalistyczne osełki.

 

Combo:

Wariant ostrza częściowo ząbkowany, przeważnie na 2-3 cm licząc od rękojeści. Zważywszy na uniwersalny charakter, często może znaleźć zastosowanie w taktycznych nożach, które są dedykowane dla mundurowych służb i entuzjastów działań survivalowych. Wada, to mała długość krawędzi gładkiej tnącej oraz tej ząbkowanej.