Wczytuję dane...

Cena:
649,00 PLN

Model: M-1361

Kod producenta: M-1361

Gwarancja: 2 lata

Realizacja zamówienia: 3 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

 

kurier GLS (14.90 zł) - 1 dzień roboczy

kurier GLS pobranie (18.90 zł) - 1 dzień roboczy

pocztex 48  (15 zł) - 2 dni robocze

pocztex 48  pobranie (19 zł) - 2 dni robocze

paczkomaty  (9.90 zł) - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

 

Dla zamówień powyżej 300 zł - dostawa GRATIS

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Kunio Masutani VG-1 Nashiji Machoń Nóż Santoku 17 cm

Przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów. Nóż Satake dzięki swoim gabarytom doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz, kapusta. Wysoka rękojeść zapobiega uderzanie o deskę.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. 

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń stal nierdzewna VG-1 okuta stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno machoniowe
- Twardość: 59-60 HRC
- Długość całkowita: 29,5 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 4,8 cm
- Grubość klingi: 2,4 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 151 g

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal VG-1 to wysokojakościowa japońska stal do produkcji noży, która została stworzona przez firmę Takefu Special Steel. Jest to stal nierdzewna, a jej skład chemiczny zawiera węgiel, chrom, mangan, molibden i wanad, co zapewnia jej wyjątkową twardość i odporność na korozję.

Charakteryzuje się twardością na poziomie 58-60 HRC (twardość Rockwella C), co oznacza, że jest bardzo odporna na zużycie oraz uszkodzenia mechaniczne. Jest to również jedna z najmocniejszych stali nierdzewnych do produkcji noży, co czyni ją popularnym wyborem wśród kucharzy i miłośników noży.

Jest stosunkowo łatwa w obróbce i ma dobrą zdolność do ostrzenia, co umożliwia produkcję noży o bardzo ostrej krawędzi tnącej. Stal ta ma również wyjątkową odporność na rdzę i korozję, co sprawia, że noże wykonane z tej stali są łatwe w utrzymaniu i długo zachowują swoją jakość.

Skład stali:

Węgiel: 0,95-1,05%
Chrom: 13-15%
Molibden: 0,2-0,4%
Wanad: 0,25-0,35%
Miedź: <0,25%
Nikiel: <0,25%
Mangan: <0,50%
Fosfor: <0,30%
Krzem: <0,50%
Siarka: <0,03%