Wczytuję dane...

Cena:
479,00 PLN

Model: M-3921

Kod producenta: M-3921

Gwarancja: 2 lata

Realizacja zamówienia: 1 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

 

kurier GLS (14.90 zł) - 1 dzień roboczy

kurier GLS pobranie (18.90 zł) - 1 dzień roboczy

pocztex 48  (15 zł) - 2 dni robocze

pocztex 48  pobranie (19 zł) - 2 dni robocze

paczkomaty  (9.90 zł) - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

 

Dla zamówień powyżej 300 zł - dostawa GRATIS

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Kunio Masutani VG-10 Hammered Red Damascus Nóż Santoku 17 cm

Nóż Santoku jest idealny do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta. To świetne rozwiązanie do codziennych prac kuchennych.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń VG-10 okuty warstwami stali nierdzewnej
- Rękojeść: czerwone drewno pakka
- Twardość: 60-61 HRC 
- Długość całkowita: 30,0 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 5,0 cm
- Grubość klingi: 1,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 146 g

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal nierdzewna VG-10 opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

KONIECZNIE Napisz opinię !!!
2023-11-14 16:32:13 - Marcin

Lubię ostre noże i ostrzę swoje tak, że można się golić. To santoku to jednak mój pierwszy japoński nóż... i jest różnica... w twardości stali i w profilu klingi i ostrza. I to robi ogromną różnicę. Dla mnie na plus - ten nóż kroi bez użycia jakiejkolwiek siły, plasterki cienkie jak papier. Jestem zachwycony. Do zastosowań zgodnych z przeznaczeniem warzyw, ryb, drobiu jest idealny. Trzyma ostrość, ostrzy się trochę dłużej niż miękkie noże, ale nie ma z tym problemu przynajmniej na kamieniach, które mam 1000/6000 plus polerka z pastą na skórze. Dodatkowo nóż na prawdę ładnie wygląda i jest świetnie wyważony. Zastanawiałem się nad tojiro, ale ten bardziej do mnie przemówił. Nie żałuję ani złotówki, bo na prawdę czuję różnicę między europejskimi nożami które miałem do tej pory, a tym prawdziwie japońskim (mimo europejskiej rękojeści). Polecam.

Zalety

wytrzymałość
dobra cena
jakość wykonania
wygląd
funkcjonalność
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...