Wczytuję dane...

Cena:
548,99 PLN

Model: 16238

Kod producenta: 16238

Gwarancja: 5 lat

Realizacja zamówienia: 1 dni Dowiedz się więcej

podany czas dotyczy czasu do wysyłki. dodatkowo dochodzi czas doręczenia około :

 

kurier GLS (14.90 zł) - 1 dzień roboczy

kurier GLS pobranie (18.90 zł) - 1 dzień roboczy

pocztex 48  (15 zł) - 2 dni robocze

pocztex 48  pobranie (19 zł) - 2 dni robocze

paczkomaty  (9.90 zł) - 1 dzień roboczy (zdarzają się doręczenia w sobotę)

 

Dla zamówień powyżej 300 zł - dostawa GRATIS

Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!

Kup cały komplet !

Zwrot do 14 dni
Możliwość odbioru osobistego
Szybka dostawa

Usuba to tradycyjny japoński nóż używany do obróbki warzyw. Wyglądem przypomina wąski tasak czy inny tradycyjny japoński nóż Nakiri, lecz w jego przeciwieństwie jest ostrzony jednostronnie. Krawędź tnąca jest zazwyczaj prosta bądź z łagodnym łukiem. Dzięki charakterystycznie wysokiej głowni, dłoń jest dobrze separowana od deski do krojenia, zapewniając komfortową pracę podczas siekania. Mistrzowie sushi używają tego noża katsuramuki czyli do wycinania z białej rzodkwi, marchewki czy ogórka cieniutkich arkuszy.

 

Noże z tej serii zostały wykonane w duchu japońskiej tradycji i stylu, mającej swe korzenie setki lat temu, kiedy rzemieślnicy wykuwali najznakomitsze miecze samurajskie. Ostrza noży z serii Bessen zostały wykonane ze stali o wysokiej (1,1%) zawartości węgla, hartowanej do twardości 61-63 HRC. Jednostronnie zaostrzone przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem charakteryzują się niebywałą ostrością.

 

Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.

 

Tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze opiera się na rybach i warzywach, które są przygotowywane na rozmaite sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie przeznaczonych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi na pewno posiada.




Przydatne informacje:

  • Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
  • Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

 



Typ stali: Carbon Steel (Ki-gami No.2)
HRC: 61-63
Materiał rękojeści:  drewno magnoliowe
Sposób ostrzenia: jednostronne
Wymiary:
Długość całkowita (A): 295 mm
Długość ostrza (B): 155 mm
Szerokość (C): 41 mm
Grubość (D): b.d.
Waga: 151 g