Cena:
499,20
PLN
Kanetsune 940 VG-1 Mahogany Nóż Santoku 16,5 cmWszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Wysoko umieszczona rękojeść zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta. Dane techniczne:Ostrze - rdzeń stal nierdzewna VG-1 okuty stalą SUS410 Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (np. Chrom), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
Stal VG-1 to wysokojakościowa japońska stal do produkcji noży, która została stworzona przez firmę Takefu Special Steel. Jest to stal nierdzewna, a jej skład chemiczny zawiera węgiel, chrom, mangan, molibden i wanad, co zapewnia jej wyjątkową twardość i odporność na korozję. Charakteryzuje się twardością na poziomie 58-60 HRC (twardość Rockwella C), co oznacza, że jest bardzo odporna na zużycie oraz uszkodzenia mechaniczne. Jest to również jedna z najmocniejszych stali nierdzewnych do produkcji noży, co czyni ją popularnym wyborem wśród kucharzy i miłośników noży. Jest stosunkowo łatwa w obróbce i ma dobrą zdolność do ostrzenia, co umożliwia produkcję noży o bardzo ostrej krawędzi tnącej. Stal ta ma również wyjątkową odporność na rdzę i korozję, co sprawia, że noże wykonane z tej stali są łatwe w utrzymaniu i długo zachowują swoją jakość. Skład stali:Węgiel: 0,95-1,05% |